Curatele

Curatele betekent dat een curator uw financiële administratie en per­soon­lijke zaken overneemt en zorgt dat dit op orde blijft of wordt gebracht. Een curator neemt beslis­singen over goe­deren zoals bij­voor­beeld inkomen, spaargeld, schul­den en persoonlijke zaken. Curatele gaat in op de dag dat de rechter de benoeming tot curator heeft uitge­spro­ken.

De curator gaat, nadat u onder curatele bent gesteld, taken van u overnemen of voor u verzorgen. Zo controleert de curator onder meer of u uw inkomsten ont­vangt, betaalt hij of zij de dagelijkse uitga­ven en zorgt de curator voor het dagelijks onder­houd van goederen, het doen van de belastingaangifte, het aan­vragen van toeslagen en het bij­houden van een admini­stratie van uw inkomsten en uit­gaven. De curator bespreekt ook waar u het beste kunt wonen, welke zorg be­schik­baar is, maakt behandel­plannen en gaat over medische handelingen. Ook gaat de curator over het omgaan met bepaalde mensen.

Curatele
Curatele

Wat kunt u van ons verwachten?
Nadat IMBB Pro-Tekt door de rechter tot curator benoemt is, gaat de curatele in. Daarbij zal eerst een bankrekening op naam van de cliënt geopend worden. Deze wordt beheerd door de curator. Na het opmaken van een beginbalans met daarop alle schulden en bezittingen van (u als) de cliënt, wordt een begroting opgesteld met uitgaven en inkomsten. Daarna wordt een afspraak over de hoogte van leef­geld gemaakt.

Cliënten zijn zelf, indien mogelijk, verant­woor­delijk voor hun inkomen. De curator zorgt ervoor dat uitgaven gedaan worden op basis van de begroting en is bepalend bij het maken van keuzes.

Klik hier voor een PDF-bestand met daarin uitgebreide informatie over curatele door IMBB Pro-Tekt.

Scroll naar boven